1 reactie

TrappistBier met gaatjes : Witte kameraden

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Een volkswijze zegt ‘een groene Kerstmis een witte Pasen’ en of dit nu uitkomt of niet, ik laat me alvast door dat vooruitzicht leiden om nog eens een trappistje bij een kaas te zetten.

De enige witte Trappist die op de markt te vinden is komt niet toevallig van over de grens. In Koningshoeven hebben ze werk gemaakt van een lekker, verfrissend witbier. Geen witteke in Belgische stijl waar je vaak een overdaad aan koriander en curaçao in terugvindt, maar een zuiver ongefilterd tarwebiertje van 5,5% alc.vol.

wt1Ideaal voor de zomerdagen zou je zeggen, maar tijdens deze erg zachte winterperiode staat het ook zeker niet mis (en laat de hemelssluizen maar open gaan, ik zet zo mijn zinnen op leuker weer). De tarwe geeft het bier een lichte zurigheid mee en door gebruik te maken van Saphirhop krijg je toch ook die lichte citrustoetsen die een witteke zo verfrissend maken (en zo hoeven de Nederlanders er ook geen schijfje citroen meer in te smijten)

Tegenover die frisse, fruitige smaken mag gerust romige en florale kaas staan. Aangezien ik heb besloten het wit te houden gaat mijn keuze naar het Keiems Bloempje. Zoals de naam aangeeft wordt deze kaas in Keiem, vlak bij Diksmuide, gemaakt. Bij ’t Dischhof werken ze enkel met biologische melk en zijn al hun kazen bovendien ‘vegetarisch’ (ze werken met een stremsel uit een laboratorium en niet met leb uit kalvermagen). Duidelijk een bedrijf met een filosofie dus.

001_boerderij-image-1108335Het Keiems Bloempje is het kleine zusje van de Keiemse Witten. Het is een heel zacht kaasje met een bebloemd korstje, zeer mild van smaak en met een beperkt zoutgehalte. Er bestaan ook varianten met kruiden (bieslook, knoflook en peterselie) maar voor bij de kruidloze Trappist ga ik ook hier voor de Keiem Natuur.

De witschimmelkaas met heel zachte en romige zuivel is veel zachter dan pakweg een Camembert. Echt iets van het type ‘double-crème’ met toch net wat meer karakter dan de Caprice des Dieux die je in alle supermarkten vindt. De heel zachte romige smaak doet sommigen zelfs denken aan witte chocolade. Dit is vooral het geval als je de korts links laat liggen. De korst geeft wat meer pit aan de kaas en wat ‘aardse’ toetsen (humus, paddenstoel, …). Die korst komt tenslotte tot stand door de activiteit van een schimmel (een soort paddenstoel dus).

De romigheid moet je vlotjes kunnen compenseren met een frisse dorstlesser zoals het witbier. Het licht zure in het bier en het vleugje citrus vormen een perfecte aanvulling voor de romige kaas. Hier een rode wijn bij schenken zou eigenlijk een echte zonde zijn.

Met een frisse witte wijn zou ik nog kunnen leven, maar geef mij toch maar een fris witteke.

Tekst  : Yannick de Cocqueau

Fotos : ’t Dischhof & La Trappe Koningshoeven

©2013 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier met gaatjes : Witte kameraden

  1. Beste wensen en geniet maar van de trappistenbieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: