3 reacties

Westmalle Trappist heeft terug echte kurkenstop

westmalle_kurkDe aandachtige bierliefhebber zal het waarschijnlijk al ontdekt hebben, sinds het najaar 2012 hebben de 75cl flessen Dubbel en Tripel opnieuw een echte kurkenstop in plaats van de kunststof stop die jaren gebruikt werd. Manu Pauwels van de brouwerij Westmalle :  “We hebben sinds kort weer 75cl met een echte natuurkurk. Destijds waren we ermee gestopt omdat sommige kurken mufheid aan het bier gaven. Nu hebben we een kurk gevonden die afgewerkt is met een schijfje kurk dat behandeld is tegen mufheid. Door te investeren in een speciale machine kunnen we de kurk richten, zodat het schijfje telkens vanonder zit.”

©2013 TrappistBier Beleven

Advertenties

3 reacties op “Westmalle Trappist heeft terug echte kurkenstop

  1. Mooi dat men altijd blijft zoeken naar verbetering van het produkt.

  2. weer een goede reden om eens een paar flessen 75cl in huis te halen … kwestie van proefdrink.

  3. Waarom staan de grootste ketters een uur aan te schuiven voor zes trappisten waarmee ze een abdij helpen renoveren? Omdat Westvleteren een verhaal heeft, zoals elk van de 7,5 trappisten dat heeft. In 1667 plooit Armand Jean le Bouthillier de Rancé, een petekind van kardinaal Richelieu en abt van het eeuwenoude, maar voor zijn aanstelling ernstig ontspoorde cisterciënzerklooster van La Trappe, voor de verzuchtingen van zijn paters: oké, ze mogen bier drinken, of cider, al wat de mensen rondom hen drinken, áls het water ondrinkbaar is. Zonder het gezeur van die oorspronkelijke trappisten, hadden wij nu geen trappisten gehad. Wellicht ook niet zonder Napoleon, die in 1810 alle kloosters in het huidige België sloot en in 1815 nog eens terugkwam om eens goed in het zand van Waterloo te bijten, waarna de kloosters opnieuw werden bevolkt, onder meer met geïmporteerde trappisten. Blijkbaar was het water hier ondrinkbaar, want één voor één begonnen de Belgische trappisten trappisten te brouwen. Zwaar bier was dat nog niet, eerder een soort tafelbier voor persoonlijk gebruik door de paters. De trappisten zoals we ze nu drinken, en de kelkglazen waaruit we ze drinken, zijn bijna allemaal uitgevonden in het godvruchtige interbellum, toen kloosters uit hun voegen barstten en bier moesten verkopen om alle biddende mondjes te voeden. In de jaren 1920 ontstonden zo de zware, donkere bieren van Westmalle, Chimay en Westvleteren, in 1932 de in geen enkele categorie onder te brengen Orval en in 1934 de eerste blonde tripel, die van Westmalle, die toen nog de aandoenlijke naam ‘superbier’ droeg en model stond voor alle tripels die ooit gebrouwen werden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: