1 reactie

TrappistBier aan de kook : Bananen-meringuetaart met Chimay Spéciale Cent Cinquante

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Om de 150 jaar brouwerij in de Abdij van Scourmont te vieren, heeeft Bières de Chimay dit uitzonderlijke blonde verjaardagsbier (zie artikel Chimay 150) gebrouwen. Net als beschreven in het artikel van bovenstaande link, vonden wij ook duidelijk toetsen van banaan terug in het bier. Daarnaast heeft het bier ook een zeer verfijnd, iets zoeter en elegant voorkomen. De monniken zijn dan ook volkomen in hun opzet geslaagd om er een uitermate feestelijk bier van te maken.

Tijdens een proefsessie in café De Goede Vrijdag in Herselt rijpte dan ook het idee om dit bier te combineren met een gerecht met rijkelijke maar toch pure en zuivere smaken. De link met de banaan mocht niet ontbreken, en met enige verbeeldingskracht kwamen we uit bij een bananen-meringuetaart.

Neem een pakje kant-en-klaar kruimeldeeg uit de verpakking en laat het een tiental minuten rusten op kamertemperatuur. Verwarm intussen de oven voor op 180°C.

Leg het deeg (met het bakpapier eronder) in een taartvorm en druk goed aan in de randen. Plooi de buitenste boord een stukje over de rand van de taartvorm en druk hem aan met een vork om te voorkomen dat de randen inzakken en de taartrand niet hoog genoeg wordt. Prik met diezelfde vork wat gaatjes in de bodem om te vermijden dat er zich luchtbellen vormen. Bak de taartbodem droog in de oven in een tiental minuten tot hij goudbruin is. Haal uit de taartvorm en laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten voor banketbakkersroom met banaan, voor de vulling van één taart:

• 250g suiker

• 100 gram bloem

• 6 eierdooiers (het eiwit niet weggooien, dat dient voor de meringue)

• 2 hele eieren

• 1 vanillestokje

• 1 liter melk

• 1 banaan, fijngemalen in een keukenmachine

Bereiding:

Meng de suiker met de eierdooiers en de eieren in een grote kookpot en klop dit mengsel schuimig met de kloppers van de mixer. Roer dan de gezeefde bloem eronder en meng goed.

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes en het stokje bij een liter melk in een kookpot en breng deze op een zacht vuurtje aan de kook. Klop af en toe met een klopper om te zorgen dat ze niet overkookt of aanbrandt. Vis het vanillestokje uit de melk en giet de melk langzaam al roerend bij het eiermengsel. Zet de kookpot op het vuur en breng weer aan de kook; laat een paar minuten doorkoken onder voortdurend stevig roeren, om te vermijden dat de pudding aan de bodem kleeft. Neem van het vuur en roer er de fijngemalen banaan door. Laat wat afkoelen.

Open een fles Chimay Spéciale Cent Cinquante en giet een beetje van het bier in een schaaltje. Neem een 15-tal platte droge koekjes, zoals kattentongen, en doop die heel kort in het bier. Schik ze in de taartbodem zodat elk stuk zeker wat koek zal hebben.

Schep de banketbakkersroom over de koekjes in de taartbodem, tot een centimeter onder de rand, en strijk het oppervlak glad.

Voor de meringue:

• 6 eiwitten (van de 6 dooiers die in de room zitten)

• 320 g fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 190°C.

Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen, tot het een dik en glanzend mengsel is. Spatel de meringue over de taart. Probeer aan de randen niet boven de taartbodem uit te komen; in het midden mag de laag meringue wel hoger zijn. Gebruik de achterkant van de lepel om mooie pieken te vormen. Bak de taart dan nog 5 à 10 minuten in de oven. Laat daarna helemaal afkoelen en opstijven in de koelkast.

Serveer een stuk taart met een glaasje Chimay Spéciale Cent Cinquante. De bananencrème gaat uiteraard zeer goed samen met de fruitige esters in het bier, terwijl de luchtige meringue de verfijnde aspecten van het bier begeleidt.

Bananen-meringuetaart met Chimay Spéciale 150

 

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2013 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Bananen-meringuetaart met Chimay Spéciale Cent Cinquante

  1. Dat kan niet slecht zijn samen met een Chimay.Het water loopt me zo uit de mond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: