4 reacties

Vergelijkende proeverij Westvleteren 12 en XII

Tijdens mijn frequente bezoeken aan de abdij van Sint Sixtus heb ik regelmatig met broeder Michiel de discussie gehad over de smaak verschillen die te bespeuren zijn in de verschillende batches (afvuldagen) van de Westvleteren 12.

In het verleden bleek de warme kamer nogal eens voor de verschillen te hebben gezorgd omdat de bakken die dicht bij de muur stonden vaak te koud bleven. Door de aanpassing van de luchtcirculatie zou dit tot het verleden behoren.

Op verzoek van broeder Michiel en broeder Benedict  heeft een proefpanel een aantal verschillende Westvleteren 12 flesjes gedegusteerd. We wilden weten of er in de verschillende jongere batches verschillen zijn te bespeuren.

Op eigen initiatief heb ik ook enkele flessen van de Westvleteren XII en 12 uit 2011 naast elkaar gezet om te kijken welke verschillen er hier te bespeuren waren.

Onder de 20 deelnemers waren enkele goede bekenden aanwezig die hun sporen op biergebied reeds lang hebben verdiend. Ik noem hierbij  Joris van Esch, Mark van Galen, Roel Buckens, Harbert van der Kaap, Rianne Joosse, Trevor Ketterhagen, Thijs Welman, Judy van Vroonhoven en Arjan te Hoonte.

tb001

Onderzocht is:

  1. Zijn er verschillen waar te nemen tussen verschillende jonge batches. Zo ja, welke verschillen?
  2. Is er een verschil tussen de Westvleteren 12 en de XII waarneembaar?

Jonge batches Westvleteren 12:

16-01-2016:        Scherp randje/zoet/sherry/te jong (2x)/metaalgeur/groene appel/geur niet prettig/niet in balans/caramellig/bitterheid niet overheersend/aspergegeur.

13-12-2015:        Bitter overheerst/harder/beetje metaalgeur/droger/sediment laat los in de fles.

29-11-2015:        Kan iets beter/zoet/zoete nasmaak.

29-08-2015:        Donkerder kleur/minder schuim/goed maar mag iets ouder/geur prettig/

06-06-2015:        Nog iets te jong maar wel goed/geur al wat sterker/subtiele smaak/

Eindoordeel:     Er zitten toch wel duidelijke verschillen tussen de batches. De jongere batches hebben nog wat meer tijd nodig om te rijpen. Over het algemeen werd de batch van 29-08-2015 gezien als de beste.

Hierna zijn enkele flessen van 2003 en 2000 geopend. Pas dan laat de Westvleteren zich van

zijn allerbeste kant zien. Superbe smaak! Als advies kan de groep dan ook meegeven dat

Westvleteren 12 het best rond de 10 jaar oud gedegusteerd kan worden!

tb002

Westvleteren 12 versus XII:

(XII)  02-09-2014:             Meer koolzuur dan de 12/minder bitter dan de 12/iets verschil van smaak ten opzichte van de 12/minder veroudering/frisser en zoeter dan de 12/ronder dan de 12.

(12) 20-04-2014:               Gistbitter/veel gist/bittere eindsmaak/port/sherry/bitter.

Eindoordeel: de XII werd door de meer dan de helft beter gevonden dan de 12. Ondanks de verschillen  vonden alle deelnemers wel dat beide bieren wel degelijk échte Westvleteren bieren zijn.

Tekst en  foto’s : Thijs Brabander

©2013 TrappistBier Beleven

4 reacties op “Vergelijkende proeverij Westvleteren 12 en XII

  1. Dank voor het plaatsen Danny!

  2. Zo’n vergelijkende proeverij kan het bier maar te goed komen.

  3. […] mag je bier bewaren. Volgens recent ‘onderzoek‘ is een Westvleteren 12 op z’n best na 10 jaar rusten. Dat is lang, zeker wanneer je […]

  4. Ik vind het zo typisch dat ze beweren dat notabene het beste bier ter wereld het lekkerst is als het 10 jaar oud is. En dat ze ook smaakafwijkingen proeven in verschillende batches die niet echt passen bij een bier dat het beste is ter wereld. En dat die datums niet kloppen is ook apart. Dit artikel rammelt aan alle kanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: