3 reacties

TrappistBier met gaatjes : Geen Goud zonder schuim?

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker/organisator van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

chimaydoree_11Het werd onlangs aangekondigd door de monniken van Chimay, hun Dorée zal wat breder beschikbaar zijn. Hiermee wordt het grootste gebrek van dit best lovenswaardig bier wat weggewerkt. Toch blijft er letterlijk en figuurlijk wat schuim op het goud staan. Het bier zal namelijk enkel via een beperkt aantal horecazaken te verkrijgen zijn.

De Dorée (Chimay Goud) is het tafelbier van de Abdij van Notre-Dame de Scourmont. Het betreft dus net als de Extra van Westmalle en de Blonde Westvleteren een laagalcoholisch bier gemaakt voor dagelijkse consumptie. De Dorée zou volgens de persberichten vooral begeerd zijn om de hop- en kruidaroma’s, maar ik vind dat de moutzoetigheid van het bier ook zeker niet vergeten mag worden. Qua hopbitterheid is het vrij beperkt naar mijn bescheiden mening. Veel kruidigheid, citrus, karamel, enkele ‘broodtoetsen’, wat boter, … ik zou wel de vergelijking durven maken met een ‘Crêpe Suzette’. Kortom, een aparte smaak die niet iedereen evenveel genegen zal zijn, maar het staat wel vast dat het voor een biertje van 4,8% Alc. Vol. erg smaakvol is.

Samen met de lancering van ‘La Dorée’ kondigde Chimay ook de lancering aan van ‘Le Doré’, een smeuïge kaas in Trappistenstijl. Beide zullen samen worden aangeboden in de geselecteerde horecazaken. Wie deze rubriek een beetje volgt zal echter wel weten dat ik dan eerder de neiging heb om eens naar een alternatief te zoeken. Die vond ik in een heel ander streekproduct. De Dorée doet het namelijk uitstekend bij een (Vlaamse) rauwmelkse geitenkaas. De breedst gecommercialiseerde versie daarvan is waarschijnlijk de Larry die je o.a. vlotjes in de supermarkt kunt vinden, maar bijna elke streek beschikt wel over een geitenboerderij die een eigen variant heeft. Uiteraard kun je steeds terugvallen op de internationaal beschikbare Chavroux, maar dat is toch niet 100% hetzelfde en een beetje chauvinisme is hier zeker op zijn plaats.

Rauwmelkse geitenkaas 1Het betreft steeds een verse geitenkaas die daardoor nog erg romig is en vrij zacht van smaak. Over het algemeen is dit dan ook een vrij goede instapkaas voor mensen die niet zo tuk zijn op de vrij uitgesproken smaak van geitenzuivel. De beste periode voor verse geitenkaas is tijdens de lente en de zomer. Rond april zijn er weer veel jonge geitjes geboren en daarmee is de melkproductie weer vol op gang gekomen. Van die verse melk worden de meest verse geitenkaasjes gemaakt die dan ongeveer tot september op de geitenboerderij verkrijgbaar zijn.

Rauwmelkse geitenkaas 2Verse geitenkaas wordt vaak gecombineerd met stroop, honing en (gedroogd) fruit zoals vijgen. Het is dan ook niet voor niets dat de fruitige wat zoetige Chimay Dorée het er zo goed bij kan vinden. Mooi meegenomen dat het bovendien om een licht biertje gaat gezien het seizoen van de kaas in de zonnigste dagen valt (in principe toch). Als je dus op een zonnig terrasje zit, zin hebt in een salade met verse geitenkaas, wat (gedroogd) fruit en een streepje stroop en ze daar ook de Dorée op de kaart hebben … aarzel niet te lang! Geen etablissement met een dergelijk aanbod in de buurt? Probeer het dan gewoon thuis eens uit.  Zelf ga ik me misschien eens wagen aan een Crêpe Suzette met verse geitenkaas denk ik (bij gebrek aan Dorée in de kelder) .

Tekst  : Yannick de Cocqueau

©2013 TrappistBier Beleven

3 reacties op “TrappistBier met gaatjes : Geen Goud zonder schuim?

  1. Inderdaad een speciaal biertje! We hebben hem al jaren op de kaart staan tijdens de trappistenavond in het dorpje Lambermont (Florenville) de zaterdag na Hemelvaart. Het etiket en de capsule hebben een nieuwe lay out gekregen; de specifieke smaak is gebleven: mooi! Een aanrader om een trappistenavond in alle rust aan te vangen, wat dan ook vele gedaan hebben! Al was het effect bij sommige toch zichtbaar, of lag het aan de andere 32 trappisten die op de kaart stonden? Benieuwd? Reserveer dan alvast zaterdag 31 mei 2014 in uw agenda!

  2. Is vanaf vandaag te verkrijgen in café La cuenta te Mol.(net als alle andere trappistbieren trouwens) 🙂

  3. Het is alleen maar toe te juichen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: