5 reacties

Geproefd door Geroen : Chimay Triple 8%

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Zoals jullie misschien weten ben ik sinds 2005 iets meer in de ban geraakt van de Trappistbieren van Chimay. Hoewel in West- en Oost-Vlaanderen de fans van Westmalle in de meerderheid zijn, dat is toch mijn persoonlijk vermoeden. Maar om mijn voorliefde er niet te duidelijk te laten blijken probeer ik zuinig te zijn in het aantal reviews over Chimay. Het is immers al van april 2011 geleden dat er een Chimay aan bod is geweest.

Gelukkig is deze in onze regio onderschatte triple de laatste jaren qua verbruik aan een opmars bezig. Vorig jaar (2012) vierde men het 150 jarig bestaan van het Chimay bier. De trappistenabdij brouwt permanent 3 bijzonder kwaliteitsvolle bieren en verschaft daarmee rechtsreeks en onrechtstreeks werk aan méér dan 80 personen in deze toch wel qua industrie zeer arme streek. Aan de basis van dit uitmuntend bier (de favoriet van mijn zoon Rob) ligt toenmalig brouwmeester Père Théodore.

chimHet bier zelf is qua uitzicht donkerblond tot lichtjes amberkleurig, licht gesluierd met een stevige witte schuimkraag. Het aroma wordt mee bepaald door de specifieke Chimay-giststam, met wat koriander, fruitig ook -lichte citrus- (sommige bierproevers herkennen banaan of notie van perzik), verder wat zoute mout.

Smaak: je krijgt de indruk van een zoete start maar daar blijft het bij, deze triple is perfect in balans, tikkeltje kruidig en gist, maar het is een uitstekende zachte trappist, die fruitigheid bevat, kreeg de zeker de nodige hop, en is aangenaam bitter in de finish. Goede en droge afdronk.

Deze Chimay is ideaal in de keuken bvb bij diverse vissoorten zoals Mark en Sabine hier hun “TrappistBier aan de kook” hebben met het recept: Gevulde aardappel met gerookte heilbot, mierikswortel, Chimay kaas en Chimay Triple. Enkele jaren geleden maakte de chef van restaurant ’t Laurierblad in Berlare op Vitaya ook een recept klaar. Guy koos de combinatie kalfslever en Chimay Triple:  in dit gerecht waarin de gebakken lever wordt bijgestaan door geslonken spinazie, in ganzenvet gebakken aardappelen en krokant spek. De combinatie van salie, waarmee de lever gekruid is, en Chimay Triple is gewoon bibberen van genot.

Natuurlijk zijn er dus de gelijknamige kazen, maar ook andere kazen kan je gerust proberen je treft gegarandeerd enkele die er zeer goed bij samengaan, of beter contacteer Yannick van de rubriek “TrappistBier met gaatjes“.

Tekst: Geroen Vansteenbrugge  Foto: Chimay

©2013 TrappistBier Beleven


5 reacties op “Geproefd door Geroen : Chimay Triple 8%

  1. > Geproefd door Geroen : Benno Stift Engelszell Trappist Ik kom bij een verhaal over de Chimay terecht? Verstuurd vanaf mijn iPad

  2. Ik zie alleen een artikel over Chimay en niets over de Stift Engelszell.

    Foutje ?

    MVG

    Jos Desmet

  3. ik krijg er al zin in van het lezen alleen… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: