1 reactie

Geproefd door Geroen : La Trappe JUBILARIS 75cl 6 %

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Begin juni vernam ik dat dit nieuwe bier op komst was. Voor het eerst geproefd (27 aug.) met enkele biervrienden in eetcafé Het Bourgondisch Kruis (Deerlijk), waar al eens meer een stevig fleske in een primeur gekraakt wordt… Nu stilaan de zomer plaats maakt voor de herfst, de bladeren zijn hier in Waregem al flink aan het vallen, ga ik vandaag dit bier nog eens opnieuw beoordelen.

La Trappe is een Nederlands biermerk en op dit ogenblik nog het enige Nederlandse trappistenbier, al zou daar ook tijdens deze herfst nog verandering in komen. Het bier wordt gebrouwen door de Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij “Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven” in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. Het klooster hier werd in 1880 gesticht.

latrappe_jubilaris1La Trappe Jubilaris is bedoeld als uniek gelegenheidsbier authentiek, Trappistbier van hoge gisting met 6% alc. vol. Dit bier werd gebrouwen naar aanleiding het 25-jarig jubileum van Dom Bernardus (de abt in La Trappe).

Donker amberkleur/roodbruin een randgeval met mooie weelderige lichtbeige schuimkraag.

Aroma van karamel, kruiden, gist, en komt voor mij een beetje kunstmatig over. Fruitige toets op de achtergrond.

De smaak start zoet en plaatst vooral de kruiden (met beetje koriander) op de voorgrond. Net als in het aroma komt de karamel terug met een beetje bitterheid. Mag ik eens wat kritisch zijn ? Persoonlijk heb ik het iets minder voor dit bier naar mijn mening iets te aromatisch en te kruidig. Al geloof ik wel dat er voldoende fans zullen zijn voor dit specialleke. Zo’n fles zal er zeker in slagen deze eerste natte (winderige) dagen wat beter te verteren.

Ps: De trappistbieren van La Trappe zijn bij ons in Vlaanderen iets méér verkocht dan in Nederland waar ze gebrouwen worden.

Foto hieronder : het proefpanel dat zo vriendelijk was zich op te offeren om de Jubilaris op de testbank te leggen

jubliaris 27.08.13

Tekst & foto : Geroen Vansteenbrugge 

©2013 TrappistBier Beleven


Eén reactie op “Geproefd door Geroen : La Trappe JUBILARIS 75cl 6 %

  1. Als je moest weten hoeveel Nederlanders maar weten dat La trappe een Trappist is …niet slecht bedoeld en geen slecht woord over onze buren,
    maar Westvleteren Trappist dat kennen ze daar wel hoor ! De Jubilaris wordt begin oktober verwacht in de VS en als je het etiket op de fles bekijkt zijn er goed op voorzien ook: bijna het volledige etiket is in het Engels …Ook zijn er verschillende afvuldatum ,s misschien zit hier nog een smaakverschil tussen ?Mijn persoonlijke beste La Trappe blijft de Quadrupel !
    Groeten , Johan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: