1 reactie

TrappistBier aan de kook : Herfst-ovengebak met pompoen, noten en paddestoelen, en uienjus met Chimay Rouge

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Nu we de lange, mooie zomer achter ons hebben gelaten en buiten de bladeren verkleuren tot goudbruine en dieprode tinten, de lucht stilaan donker wordt, een gure wind de dikke wollen truien uit de kast haalt en de mensen terug de gezellige warmte opzoeken in een knusse keuken, lijkt de tijd gekomen voor een rustiek herfstgerecht. We kozen voor een ovengebak met dezelfde gouden tinten als de herfstbladeren buiten.

Ingrediënten:

Voor het ovengebak: 

Kruimeldeeg

Noten

Rozijnen

Pompoen, in kleine blokjes gesneden

Rozemarijn, fijngesneden

Paddenstoelen, in dunne schijfjes gesneden

Zout

Eigeel

Voor de uienjus:

Rode ui

Balsamico

Beetje bloem

Water of bouillon

Peper en zout

Chimay Rouge

Neem een rechthoekige bakvorm en bekleed de binnenkant met bakpapier. Leg er het kruimeldeeg in en druk goed aan zodat het deeg de wanden van de bakvorm volledig volgt. Plooi het overschot van het kruimeldeeg voorlopig over de rand van de bakvorm. Stamp in een vijzel een handvol noten fijn tot een droog poeder en bestrooi hiermee de bodem van het gebak. Het fijne poeder zal ervoor zorgen dat het kruimeldeeg niet vochtig wordt. Plet nu nog een handvol noten tot vrij grove stukken, meng dit met wat rozijnen en voeg dit toe als volgende laag in de bakvorm. Meng de pompoenblokjes met wat fijngesnipperde rozemarijn, en voeg dit toe in de bakvorm. Als laatste laag in de bakvorm voegen we de fijne schijfjes paddenstoelen toe, licht op smaak gebracht met wat zout.

Plooi nu het kruimeldeeg dicht over de bakvorm, zodat je een gesloten geheel krijgt. Bevochtig eventueel de randen van het kruimeldeeg met wat water, zodat het beter blijft kleven. Klop een eierdooier los, en bestrijk de bovenkant van het deegpakket met het eigeel. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 160 °C gedurende ongeveer 40 à 45 minuten.

Voor de uienjus: snipper een rode ui fijn en laat deze zeer lang op een zeer laag vuur karameliseren. Let erop dat de ui niet bruin wordt. Voeg een geutje balsamico en wat water toe, en laat inkoken. Voeg op het einde een kleine hoeveelheid bloem toe voor de binding, laat nog even goed doorkoken en blus dan met Chimay Rouge. Laat niet verder inkoken. Kruid met peper en zout.

De Rode Chimay is de oudste onder de Chimaybieren. Het actuele recept werd samengesteld door Père Theodoor toen de brouwerij na de Tweede Wereldoorlog werd heropgebouwd. Hij liet zich rechtstreeks inspireren door de originele recepten van het eerste bier dat in 1862 in het brouwhuis van de Abdij van Notre-Dame de Scourmont werd geproduceerd. Niet alleen de mooie koperachtige kleur van dit bier doet denken aan de herfst. De smaak balanceert tussen een zachte fruitigheid en een lichte zoete karameltoets met een hint van verwarmende alcohol, die het bier uitermate geschikt maakt voor dit kleurrijke tussenseizoen.

De aardachtige geuren en smaken van de noten en paddenstoelen combineren harmonieus met de fluweelzachte pompoen. De zoete, dikke smaken van de rozijnen en de rijkelijke uienjus zorgen voor een comfortabele, warme toets in samenspel met het bier, zodat het gerecht perfect past in een huiselijke keuken, warmgestookt door een gezellig tikkende oven, terwijl buiten de wereld stilaan verduistert.

Herfst-ovengebak met pompoen  noten en paddestoelen  en uienjus met Chimay Rouge

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2013 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Herfst-ovengebak met pompoen, noten en paddestoelen, en uienjus met Chimay Rouge

  1. Dat kan niet slecht zijn.Ga het zelf eens uit proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: