1 reactie

George Nelis Tour des Trappistes : TeVreden heeft mooiste etiket

Elk jaar, rond november, brengt Duits & Lauret, de speciaalbierbrouwerij van Daniëlle Duits en Marco Lauret, in samenwerking met George Nelis (Tour des Trappistes) een bier op de markt. De naam van dit bier is TeVreden, en dit jaar wordt het voor de derde keer op de markt gebracht. Elk jaar is het een ander bier en elk jaar gaat de opbrengst naar een ander goed doel.

Historie van TeVreden

Om na het afronden van zijn laatste etappe van de Tour des Trappistes, eind 2011, zijn tevredenheid en dankbaarheid te tonen, kwam George op het idee om geld bijeen te brengen voor een goed doel. En zo ontstond de samenwerking met brouwerij Duits & Lauret wat leidde tot de productie van het TeVreden bier, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan ‘To Walk Again’, een Belgische organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in de sportbeoefening. Er moest natuurlijk een link zijn met de Trappistenbieren. Uiteindelijk resulteerde dit in een tripel van 7.5% alc. Het was een uniek en eenmalig brouwsel dat prima aansloot bij de andere Duits & Lauret bieren door zijn volle, complexe smaak en toch relatief lage alcoholgehalte.

Duits & Lauret TeVreden 2012

Door het enorme succes van de eerste TeVreden, hebben Marco, Daniëlle en George in 2012 de handen opnieuw ineen geslagen voor de Tevreden 2012. De 2012 moest wederom een nieuw en origineel bier zijn dat zowel aansloot bij de wandel- en trappistengedachte als bij het naderende koude winterseizoen. Dit maal creëerden de brouwers Daniëlle en Marco een donker en fruitig bier, van het type “Bière de garde brun”, een bewaarbier dus, zalig om meteen van te genieten maar ook bij uitstek geschikt om langer te bewaren. Een nieuw bier dus en dus een nieuw goed doel : ‘Spieren voor spieren’. Deze stichting zet zich in om kinderen met een spierziekte uitzicht te geven op een kansrijke toekomst door structureel onderzoeksprojecten te financieren. Ook TeVreden 2012 was een uniek en eenmalig brouwsel.

Dat niet alleen de inhoud van een fles TeVreden wordt gewaardeerd, maar ook zijn buitenkant, is sinds enkele weken duidelijk. Tijdens de BAV verkiezing van het meest informatieve en mooiste etiket, viel TeVreden, net als het jaar er voor, in de prijzen. De eerste prijs deze keer, een bekroning van het werk van Petra Gryson en Joni Nelis, de dochter van George.

teVREDEn2012

Duits & Lauret TeVreden 2013 en Zundert

De derde generatie TeVreden is de “missing link” in de speciaalbierenreeks van Duits & Lauret : een robuuste Porter. Deze is vol en donker met licht gebrande tonen, aangevuld met subtiele hout- en rooktoetsen. Wederom een genietbier met een uitstekende bewaarpotentie. Het recept zal medio november op de markt komen, ondermeer bij alle MiTra vestigingen. Dit jaar zal de opbrengst naar de stichting KNGF Geleidehonden gaan.

Ook in de Trappistenabdij in Zundert, Maria Toevlucht, gonst het van de activiteiten. Brouwactiviteiten wel te verstaan, in brouwerij De Kievit, en naar verwachting ziet begin december een nieuw Nederlands trappistenbier het levenslicht. En dus zal George zijn Tour des Trappistes gaan uitbreiden door het lopen van de etappes Westmalle – Zundert en Zundert – Berkel-Enschot. Een nieuwe parel aan de inmiddels rijk gevulde ketting.

Duits & Lauret TeVreden 2014 ?

Ook buiten België en Nederland wordt trappistenbier gebrouwen. In Oostenrijk, in de abdij Stift Engelszell, in Engelhartszell, gelegen aan de Donau, wordt sinds 2012 gebrouwen. Gregorius en Benno zijn de namen van de huidige bieren. Het idee om vanaf 2014 naar Oostenrijk te gaan lopen, startend vanuit de abdij in Orval, krijgt langzaam vorm.

©2013 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “George Nelis Tour des Trappistes : TeVreden heeft mooiste etiket

  1. En inmiddels kan de wandeling worden uitgebreid naar de USA…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: