2 reacties

Geproefd door Geroen : Zundert Trappist 33cl 8% vol.

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

zundert_037kleinSinds vorig jaar was men bezig met de bouw van de brouwerij in deze abdij. De brouwerij kreeg de naam de Kievit. Sinds september was men aan het proefbrouwen en zo vernam ik dat dit nieuwe bier op komst was. Een week na de lancering was  het reeds uitverkocht. Maar gelukkig werd ik niet vergeten, want ik kreeg immers de mooie taak van “TrappistBier Beleven” om elk trappistbier te onderwerpen aan een ernstige “controle”. Ik ga deze herfstavond dan ook doorbrengen in het gezelschap van een Zundert Trappist 33cl, 8 % vol. alc.

Zundert is nà meer dan 125 jaar het tweede Nederlandse trappistbier. Met zijn bijna helder amberkleur is dit het ideale bier voor dit seizoen. Een royale donkerwitte schuimkraag maakt het plaatje compleet. De verrassende geur maakt meteen duidelijk deze trappist kan je niet direct vergelijken met de andere die reeds gebrouwen worden door de collega trappistenabdijen. Aroma: karamel, wat alcohol, rozijnen, hop en beetje kruiden ook. Best wel volmondig en met flink wat body. De smaak: de eerste slok zijn het de kruiden die opvallen, dan volgt een tikkeltje zoet, gist, karamel, en gaat over naar wat meer bitter en terug kruidig naar het einde. Voor mij is de keuring in ieder geval eerder positief. Een eerste Zundert is geen ontgoocheling, integendeel het is een mooie aanvulling op de reeds bestaande trappistbieren die we tot nog toe kennen.Conclusie: deze Nederlander is eigenlijk best goed.

Een minder kantje : net als de Monts des Cats is deze Zundert bij aankoop veel duurder dan onze Belgische Trappisten.

Tekst: Geroen Vansteenbrugge 

©2013 TrappistBier Beleven


2 reacties op “Geproefd door Geroen : Zundert Trappist 33cl 8% vol.

  1. @ Geroen

    Zoals je hem omschrijft doet hij me denken aan een alcoholischere versie van Palm speciale. Een vriend van mij vertelde me dat ik hem het beste kan vergelijken met La Trappe Isidore. Ben eigenlijk zelf wel benieuwd geworden maar ik kan het momenteel nergens kopen. In Nederland is hij nu uitverkocht.

  2. ik heb ‘m deze week kunnen proeven, en vind ‘m eveneens een verrijking van het trappistenbestand. Mooie bitterheid, voor mij gaat hij van smaak meer naar Orval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: