2 reacties

TrappistBier aan de kook : Boerenkost met Westmalle Tripel

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Een gerecht hoeft lang niet altijd verfijnd en gesofisticeerd te zijn, ook de meest eenvoudige kost kan ongelooflijk lekker smaken. De koude wintermaanden zijn de ideale periode om eens zonder schroom met volle teugen te genieten van zeer eenvoudige boerenkost! Een simpel gerechtje op basis van aardappelen en eenvoudige ingrediënten is een plezier om klaar te maken: je hebt geen exotische of moeilijk vindbare componenten nodig en er kan nauwelijks iets misgaan bij de bereiding.

Als begeleiding bij dit gerecht met relatief eenvoudige smaken kozen we voor een eerder traditioneel bier: Westmalle Tripel kan zonder moeite beschouwd worden als de klassieker onder de trappistbieren, door iedereen gekend en nagenoeg overal te vinden. En terwijl dit zeker geen simpel biertje is, is het toch voor iedereen herkenbaar en voelt het ‘veilig’ aan, wat het ideaal maakt in combinatie met herkenbare en veilige boerenkost.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 kg bloemige aardappelen
 • 2 sjalotten
 • klontje boter
 • melk
 • peper, zout, nootmuskaat
 • pekelharing
 • sla, worteltjes
 • Westmalle Tripel 

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Pel de sjalotten en snij ze in fijne ringetjes. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten op een zacht vuurtje. Ze mogen lichtjes bruinen maar zeker niet zwart worden. Strooi een kleine soeplepel bloem over de sjalotten en laat eventjes meebakken. Blus dan de pan met een geutje Westmalle Tripel. Voeg een kwartliter melk toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Kruid met peper, zout en een klein beetje nootmuskaat.

Schep een portie aardappelen op de borden en kneus ze wat met een vork. Overgiet met de sjalotten-melksaus. Serveer dit met een hoopje sla en geraspte worteltjes en een mooi stuk pekelharing. Geef er uiteraard een glas Westmalle Tripel bij.

Boerenkost met Westmalle Tripel

Dit eenvoudige gerecht met eenvoudige smaken laat zich prima combineren met de vertrouwde Westmalle Tripel, waarvan de fruitige toetsen goed passen bij het zoetige van de gefruite sjalotten. Tegelijk contrasteert het complexe en wat alcoholische bier mooi met de frisse zurigheid van de pekelharing.

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2014 TrappistBier Beleven

Advertentie

2 reacties op “TrappistBier aan de kook : Boerenkost met Westmalle Tripel

 1. Met die ingrediënten kan het niet slechtzijn.
  Hmmmmmmmmm lekker!

 2. Graag meer van die dingen. Eenvoudig en met mijn geliefkoosde moeder der trappisten. Dank u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: