1 reactie

Trappistcafé in de kijker : De 12 Balcken Texel (NL)

Twaalf Balcken maakt van Texel een biereiland

LogoTexel heeft alles in huis voor veel vakantieplezier! De verschillende mogelijkheden bevinden zich op het eilandje dicht bij elkaar. Een ideale vakantiebestemming zowel voor de sportieve, culinaire als zonnekloppende toerist, en dat op enkele uren rijden. Terug op adem komen, deden we in de Twaalf Balcken, een bierhemel waar de trappistbieren zich thuis voelen.

Als een van de Waddeneilanden is Texel vooral gekend om zijn natuurschoon. Met een zeer mooie uitgebouwd fietsnet van meer dan 100 kilometer is het de perfecte fietsbestemming. Zelf fietsten we door de velden met zijn vele schaapjes, langs een vuurtoren, oude forten, en over dijken. Maar ook een bierliefhebber komt er aan zijn trekken.

Kuierend door de gezellige winkelstraatjes van het stadje Den Burg ontdekten we, op zoek naar een natje en een droogje, taverne De Twaalf Balcken. Groot was onze verbazing toen we op de kaart naast veel Nederlandse bieren, ook tientallen Belgische en andere buitenlandse bieren zagen staan. Als aperitief opteren we met Skuumkoppe voor een lokaal biertje. Het eiland beschikt namelijk met de Texelse bierbrouwerij over een succesvolle ambachtelijke brouwerij. Met een jaarproductie van 10.000 hl is dit zeker geen superkleine brouwerij meer. Wie koppig wil volhouden dat Nederlanders niets van bier kennen, moet maar eens een hoppige Goudkoppe of een kloeke Stormbock gaan degusteren.

Terwijl we genieten van ons biertje en de oer-Nederlandse, maar super lekkere bitterballen, raken we al snel aan de praat met biersommelier Dirk Breedveld. Hij is de bezieler van de bierkaart en organiseert in de zaak ook regelmatig proeverijen voor bierliefhebbers.

IMG_8738

Zijn passie voor artisanale bieren blijkt uit het gesprek maar spatte ook van de kaart. Die telt rond de 80 bieren. Ze hebben daarbij oog voor het vele moois dat Nederland de voorbije jaren heeft voortgebracht zoals Jopen, De Molen en Emelisse, en zetten nieuwe kleine Nederlandse brouwers in de kijker. Met bieren van onder meer De Ranke en Dupont is België is in elk geval ook goed vertegenwoordigd. En zelfs bieren van de Amerikaanse Flying Dog of het Schotse Brewdog kun je in de Twaalf Balcken bestellen. De zaak heeft zelfs enkele eigen en originele huisbieren. Kortom, kiezen is dus moeilijk. Want ook de trappisten ontbreken niet. Ze krijgen er zelfs een ereplaats, overal in het interieur zie je objecten die naar de trappistbrouwerijen verwijzen. Naast de ‘klassiekers’ zoals Westmalle, Achel of Orval troffen we er ook Gregorius aan. En sinds kort staat ook Zundert op de kaart.

De Twaalf Balcken is trouwens lid van A.B.T. de Alliantie van Biertapperijen. Deze organisatie bundelt de krachten van biercafés verspreid over Nederland. Zaken die aangesloten zijn bij A.B.T. zijn in onze ervaring altijd het bezoeken waard. Zo hebben ze elke maand een bier van de maand.

Voor onze lunch kiezen we een passend biertje. Ik laat me, geïnspireerd door het Orval-ambassadeurplakkaat, een Orval presenteren die het uitstekend doet bij mijn Salade Twaalf Balcken met gerookte kip, terwijl David zich de Westmalle Dubbel laat smaken bij de Hamburger Balcken Style.

Fie in Twaalf Balcken

Het eten liet zich even goed smaken als de bieren. Een adresje om zeker nog naar terug te keren. Voor wie op vakantie zijn geliefde trappist niet kan missen of gewoon graag geniet van een lekker bier is dit een gedroomde adresje. Heimwee naar onze Belgische cafés hebben we dat weekend zeker niet gehad.

Praktische info

De Twaalf Balcken | Weverstraat 20 | 1791 AD Den Burg – Texel

Tel. +31 (0)222 312681 | www.12balcken.nl

Tekst en foto’s: Sofie Vanrafelghem & David Le Roy

©2014 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “Trappistcafé in de kijker : De 12 Balcken Texel (NL)

  1. Texel is inderdaad heel tof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: