1 reactie

TrappistBier aan de kook : “Cockles and mussels” met Chimay Doré

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty

I first set my eyes on sweet Molly Malone

As she wheeled her wheel-barrow

Through streets broad and narrow

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

Alive, alive-O! alive, alive-O!

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

She was a fish-monger, but sure ‘twas no wonder

For so were her father and mother before

And they each wheeled their barrow

Through streets broad and narrow

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

Alive, alive-O! alive, alive-O!

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

She died of a fever, and no one could save her

And that was the end of sweet Molly Malone

But her ghost wheels her barrow

Through streets broad and narrow

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

Alive, alive-O! alive, alive-O!

Crying cockles and mussels, alive, alive-O!

Het officieuze volkslied van Dublin, “Molly Malone”, gaat over een mooie jonge vrouw die in de straten van de stad rondloopt met een volgeladen kar om vis en zeevruchten aan de man te brengen. Dit lied, in de loop der jaren vertolkt door een hele schare aan artiesten, inspireerde ons tot een gerechtje met kokkels en mosselen: een soepje van deze schaaldieren met een brunoise van groenten. Het bevat nagenoeg dezelfde ingrediënten als een doordeweekse portie mosselen, maar door het als soepje te serveren met zeer fijne groenten wordt het net een tikkeltje interessanter en komt het verfijnd over.

Bij een delicaat gerechtje hoort ook een verfijnd biertje, en daarom kozen we voor Chimay Dorée, de lichtste telg uit het Chimay-gamma. Dit bier van 4,8 vol.% alc. werd al decennialang gebrouwen voor eigen gebruik binnen de abdij van Chimay. Het viel echter ook in de smaak bij de consumenten die ermee in contact kwamen, zodat het bier in 2013 ook op de markt gebracht werd, zij het wel in zeer beperkte hoeveelheden en slechts voor een beperkt aantal horecazaken.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Gelijke hoeveelheden kokkels en mosselen, ongeveer 500g in totaal
  • 1 klontje boter
  • 1 prei
  • 1 selder
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 1 bussel peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje Chimay Dorée

Was de kokkels en mosselen goed in koud water. Verwijder baarden, zand en andere onzuiverheden, en gooi de dieren met gebroken schelp weg. Snij 2 uien, 1 wortel en de helft van de prei, selder en peterselie in grove stukken. Hak het knoflookteentje fijn. Smelt de boter in een grote kookpot en stoof de groenten aan. Doe de mosselen en kokkels erbij en bevochtig met een half flesje Chimay Dorée. Voeg er nog een kwart liter water bij. Doe een deksel op de kookpot en laat een paar minuten koken tot alle schelpen opengegaan zijn. Zet een vergiet op een kleinere kookpot. Giet de mosselen, kokkels en groenten in het vergiet en vang het kookvocht op in de kleinere kookpot. Snij de andere wortel in kleine kubusjes (“brunoise”), en doe hetzelfde met een gelijkaardige hoeveelheid prei en selder. Snipper een handvol peterselie heel fijn. Voeg de fijngesneden groenten toe aan het kookvocht van de zeevruchten en laat enkele minuten doorkoken tot de groenten net gaar zijn. Voeg eventueel nog een geutje groentenbouillon toe als de hoeveelheid niet voldoende is voor twee personen. Kruid de soep indien nodig met peper en zout. Haal het merendeel van de kokkels en mosselen uit hun schelp. Laat er nog enkele in de schelp als decoratie. Strooi de kokkels en mosselen in twee diepe borden en schep de soep erover. Bestrooi met een beetje fijngesnipperde peterselie.

Serveer de soep met een glaasje Chimay Dorée. De florale hoptoetsen van dit verfijnde en zuivere bier passen perfect bij de licht-ziltige en fijne soep en bij de kokkels en mosselen.

Cockles and mussels met Chimay Doré

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2014 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : “Cockles and mussels” met Chimay Doré

  1. Dat kan niet anders dan lekker zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: