Wist je dat Van Gogh in Zundert geboren is ? En dat de jaarlijkse Bloemencorso (eerste weekend september) Cultureel Erfgoed is ? TrappistBier Beleven ging een dagje op stap in mooi Zundert.
De directe omgeving van Abdij Maria Toevlucht in Zundert, thuisbasis van de Trappisten, biedt een aantal aangename mogelijkheden tot verblijf.
De Abdij ligt verscholen aan tussen een aantal eeuwenoude Landgoederen, die een uitgelezen mogelijkheid geven uitbundig te genieten van natuur, cultuur en historische architectuur. Enkel de abdijkerk is te bezoeken, evenals het kloosterwinkeltje waar je natuurlijk de Zundert Trappist kan aanschaffen.
De omgeving wordt dooorsneden door 7 wandelroutes, in afstand varierend van 3 tot 12 km. De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij VVV Zundert, Markt 27 in Zundert, Cafe In den Anker, Rucphenseweg 35 Zundert, en Uitspanning het Pannehuske, Roosendaalsebaan 4, Achtmaal.
In de directe omgeving, op ongeveer 500 meter van het klooster vinden we aan de Rucphenseweg 35 cafe In Den Anker, het oudste authentieke boerderijcafe van Nederland , gebouwd in 1635. Het cafe diende in eerste instantie als jachthuis voor de notabelen uit Breda, die er een rustplaats vonden tijdens hun jachtpartijen. Nu is het een van de plaatsen waar U zich op rustieke wijze aan de Zundertse Trappist kunt laven.
Naast cafe in den Anker vinden we het classicistische Landgoed De Moeren, Rucphenseweg 37, gesticht door Govert George van der Hoeven I in 1818. Dezelfde familie is nog steeds de trotse bezitter van Landgoed de Moeren, met bijbehorend 250 hectaren bosssen ,vennen, heidevelden en cultuurgronden. Het Landgoed is gedeeltelijk toegankelijk voor publiek. Zie hiervoor de wandelroutes.
Het Trappistenklooster is direct omgeven door de Kievietsmoeren, in bezit van het klooster. Uitgestrekte bloemgraslanden, eikelanen, en aansluitend heideveld de Lange Maten met schaapskudde en schaapskooi , maken de omgeving tot een aangenaam wandelgebied. Het bezoek van de abdijkapel en de abdijwinkel geven een aangenaam sfeerbeeld van de leefwijze in de Abdij.
Binnen loopafstand (ca 3 km) vinden we Landgoed de Oude Buissche Heide, eigedom van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten, en tussen 1900 en 1952 het domein van Henriette en Rik Roland Holst. Henriette was politica en schrijfster en ontving op haar landgoed vele bekende uit de wereld van de literatuur, schilderkunst en politiek. Haar man Rik Roland Holst was directeur van de Kunstacademie in Amsterdam en nodigde hier schilders, beeldhouwers en archtecten uit. De bezoekers schreven hun bevindingen in Het Gastenboek van de Buissche Heide. Het Landgoed heeft nog steeds de misterieuze uitstraling van vervlogen tijden. Onder begeleiding van een gids kunt U ook een rondwandeling maken langs de historische gebouwen en theekoepels (info: VVV Zundert, 076-5978590, Markt 27, Zundert vvv@vangoghhuis.com)
Uitspanning het Pannehuske, anno 1891, was in het verleden het jachthuisje van Landgoed Walsteijn. De familie van der Wal, voorname militairen uit de vestingstad Breda, bouwden hun Classicistische Landgoed in 1793. Het jachthuisje is nu een fameuze ontspanningsplaats voor fietsers en wandelaars. Voor de fijnproevers; in het Pannenhuske worden uitgebreide Trappistproeverijen met aangepaste lekkernijen georganiseerd. Met een uitgebreide speeltuin en doorlhof een ideale rustplaats voor een daguitstapje. (hierover later meer op TrappistBier Beleven)
Alle bovenstaande bijzondere locaties zijn bereikbaar voor wandelaars en fietser volgens de bekende knooppuntenroutes.
De landgoederen, boerderijen, en horecagelegenheden, zijn allen gelegen op eeuwenoude turfafgravingen. In ontwikkeling is ook een historisch veenproject. Met de plaatsing van 27 veenpalen en bijbehorende infoborden kunnen de bezoekers de geschiedenis van de turf vanaf de 13e eeuw ervaren. Het turfpalenproject is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de beheerders en grondeigenaren zoals Natuurmonumenten, Brabants Landschap, de familie van der Hoeven, en Stichting de Voorkempen..
Tekst : Ad de Klerk
©2014 TrappistBier Beleven
Wat een knappe post.
Mooi en interessant verhaal.
Dit is op Vader Abt zijn portrettekes herblogd.
Geweldige post over,
een geweldig dorp en een,
geweldig product.