Een reactie plaatsen

TrappistBier met gaatjes : Achel Extra Blond , Pas de Rouge !

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker/organisator van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.
Als je op zoek gaat naar een kaasje voor bij je bier, dan heb je toch best een ideetje van het smaakprofiel van je bier. Risico bestaat anders dat je ‘een beetje van alles’ moet nemen om toch zeker iets te hebben dat er min of meer bij zal passen. De hele maand overschotten kaas eten kan waarschijnlijk niet echt de bedoeling zijn (vermoed ik) en dus kan ietwat gerichter te werk gaan geen kwaad.

Wie Trappistbier Beleven een beetje volgt zal ook zeker het berichtje van Geroen hebben opgemerkt. De Achel Extra Blond werd aangepast en die aanpassing mag er ook in mijn ogen zeker wezen. Eind vorig jaar had ik het nog over de vrij ‘commerciële’ stijl van hun bier (Achel 8), maar dit moet ik nu zeker verder nuanceren. Met deze Achel Extra Blond ‘Dry Hopped leveren ze absoluut een pareltje af. Hier ervaar je echt de complexiteit, kruidigheid en rijkheid die je in verse hopbloemetjes kunt terugvinden. Het geheel ondersteund door een mooi moutig, alcoholisch bier om er een heerlijk uitgebalanceerd drankje van te maken. Merci mannen, dit is echt genieten.

Achel_extrablond
De Achel Extra Blond werd hier al eens besproken in 2011 en de koppeling met de CabriOgand, kan in mijn ogen nog steeds. De extra, frisse hoppigheid dat het bier heeft verkregen door de ‘dry hopping’ opent echter ook andere perspectieven. Het bier heeft er naast een iets hogere, maar heel verfijnde bitterheid ook een zeker ‘vegetaal’ kantje mee gekregen. Hiermee bedoel ik dus dat je duidelijk merkt dat het ‘drooghoppen’ met fijne, klassieke Europese hoppen is gebeurd die vooral wat ‘grassige’ en kruidige aroma’s toevoegen en niet de typische fruitigheid dat je vaak bij o.a. Amerikaanse hoppen terug kunt vinden (veelvuldig gebruikt bij dry hopping omwille van hun heel uitgesproken aroma). De dry hopping gaat voor mij hier de basissmaken van het bier heel mooi aanvullen en versterken (en ze niet gaan vermorzelen of verdoezelen).
De moutige, licht zoete aanzet blijft behouden (mede door de alcohol) en dan krijg je een mooie ‘vegetale’ (grassig, floraal) bitterheid en wat gist. Het geheel eindigt in een vrij droog mondgevoel. Het is dan ook vooral omwille van die droge afdronk dat ik toch ook eens een andere kaas zou willen proberen. Mag gerust wat vettiger overkomen om het droge aspect uit te balanceren.
Mijn motto blijft, zoek het niet te ver. Neem het maar letterlijk, daar ik gewoon binnen dezelfde kaasmakerij blijf, het Hinkelspel, en bovendien ook terugkeer naar de ‘religieuze’ sferen door te kiezen voor hun variant van een ‘paterskaas’. De Pas de Rouge heeft een halfvaste textuur en is een pittige, smedige roodbacteriekaas (Bacterium Linens) uit biologische, rauwe koemelk met een rode, licht gebloemde korst.
Ook hier komt de melk komt uit de Westhoek om direct te worden verwerkt in het Gentse volgens de ‘Hinkelspelfilosofie’ (d.i. voldoen aan de hoogste eisen op het vlak van kwaliteit, gezondheid en milieu).
Een romige en aromatische zuivel verpakt in een pittig korstje met typisch welriekende roodbacterie-geur, uitvloeiend in de smaak (gistig). De korst hoef je niet perse op te eten, maar het geeft de kaas wel wat extra ‘eigenheid’. Probeer gewoon eens beide.

foto pasderouge
Weetje: De ronde kaas (20 cm of 35 cm doorsnede) van 2,5 kg of 5 kg wordt normaal enkel vrij jong verkocht. Soms houden ze bij het Hinkelspel wel een paar bollen opzij, zodat ze speciaal voor de klanten in de winkel een meer belegen versie van de Pas de Rouge kunnen aanbieden (vooral voor de eindejaarsfeesten). Absoluut het proberen waard als je er eentje vast krijgt. Maar met de ‘jonge’ is ook al zeker stevig en smaakvol genoeg hoor  !
Alternatief: Mocht je er aan geraken is het ook wel leuk om de nieuwe Achel eens uit te proberen met Wilderen Hopkaas. In het kleine bolletje worden namelijk twee hopsoorten en de kruiden van de Tripel Kanunnik waarmee de kaas ook die vegetale toetsen krijgt die je in het bier terug vindt

Tekst : Yannick de Cocqueau

©2014 TrappistBier Beleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: