Vorige week was her en der te lezen en te horen dat op de bekende bruine flesjes van de trappist van Westvleteren een etiket zou moeten komen. Een nieuwe Europese verordening wil dat ingrediënten vermeld worden op voedingsmiddelen.
Al die info zou niet op het kroonkurkje van de beroemde trappist passen. “Maar de Europese regel geldt niet voor ons bier”, benadrukt Mark Bode, woordvoerder van de Sint-Sixtusabdij. Hij is niet opgezet met de stroom aan berichten dat de abdij etiketten zal moeten voorzien op haar zo typisch ‘naakte’ flesjes. “Enkele dagen geleden had ik een kort telefonisch interview met een reporter van een bepaalde krant. Wat in de daaropvolgende artikels is verschenen, heb ik zeker niet gezegd. Het klopt dat Europa strengere normen wil voor het etiketteren van voedsel. Concreet gaat het over de Europese verordening nr. 1169/2011 over het geven van voedselinformatie aan consumenten. Maar artikel 16/4 stelt de etikettering van dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 procent vrij van de vermelding van de ingrediëntenlijst. De richtlijn wordt van kracht op 13 december 2014, maar geldt dus niet voor de flesjes Westvleteren. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, red.) bevestigde ons dat de huidige etikettering van de trappist van Westvleteren beantwoordt aan de eisen van de Europese verordening. De etikettering op de kroonkurk vervangen door papieren etiketten is niet nodig. Ik hoop dat hiermee alle speculaties en misverstanden de wereld uit zijn.”
Bron : Krant van Westvlaanderen / Hopnieuws William Roelens
©2014 TrappistBier Beleven
Gelukkig maar zo blijft het weer een stukje meer origineel.
Fijn dat dit zo blijft. Al die bemoeienissen met een goed en eerlijk product zijn niet nodig. Hielden maar meer brouwerijen zich aan tradities. Maar de commercie heeft nu eenmaal de overhand .
Nu hoeven de ingrediënten niet formeel op het etiket te staan (hoewel dit ongebruikelijk is) maar de verordening heeft het niet alleen over de ingrediënten, er moet meer op het etiket staan zoals het volledige adres de partij die het bier in de markt zet. Heel lastig om dat allemaal op de dop te vermelden. De heer Bode zou zich wat meer in de Verordening moeten verdiepen (of natuurlijk contact op moeten nemen met QBier.nl).
Ach, wat een discussie om iets dat zo weinig om het lijf heeft. Gezien de beperkte verkrijgbaarheid en aangezien iedere bierliefhebber weet waar het vandaan komt, zou een etiket niet veel meerwaarde geven. Zelfs al zou een plakplaatje op het flesje komen dan nog zie ik niet in wat dit aan effecten zou hebben op het bier…