1 reactie

Geproefd door Geroen : NIVARD. 5,5 alc. vol. % Stift Engelszell

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

De “derde Oostenrijker”, zou ik hem noemen.
Gisteren voor het eerst gedegusteerd samen met Patrick en Chrisitane, bezielers van het trappistenweekend in Boezinge, net voor aanvang van een trappistenavond met maar liefst 94 deelnemers.

Tijdens de late lente of begin zomer was er al een feestbiertje ter ere van 250 jaar Stift Engelszell en was als Jubiläumbier te koop aan de poort v/d abdij.

Nu werd het definitief als 3de telg (en lichte doordrinker)gelanceerd. De naam is genoemd naar pater Nivard die zijn 70-jarig priesterjubieum kon vieren, maar in september is overleden.

nivard

Het is herfst en dan past dit kleur van bier bijzonder goed. Bijna helder oranje/amber kleur met een goede cremige schuimkraag. De geur is veelbelovend lichtzoet, caramelmoutig, kruidig.
Medium body toch wel voor zo’n licht biertje. De smaak kan mij toch bekoren, beetje zoete aanhef, caramel, moutig, lichtjes fruitig en tikje honing, kruiden (vooral peper) zou nog ietsje meer in balans mogen. Maar al bij al een goed licht biertje met een droog (en kruidig) einde.
Je moet dit bier dus vooral zien als een evenwaardig bier zoals de Westmalle Extra of de Chimay Dorée bvb.
Het zal vanaf nu ook iets makkelijk te vinden zijn in de betere bierhandels.

Tekst & foto : Geroen Vansteenbrugge 

©2014 TrappistBier Beleven


Eén reactie op “Geproefd door Geroen : NIVARD. 5,5 alc. vol. % Stift Engelszell

  1. Ook gepresenteerd in een mooi glas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: