Een reactie plaatsen

Trappistenpilsje?

yannick_200Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker/organisator van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Onder de Trappistenbieren is de La Trappe PUUR misschien wel diegene die er het dichtst bij in de buurt komt, maar dat is het toch ook niet helemaal. Wees dus gerust het is geen Bavaria die per ongeluk in het verkeerde flesje is terecht gekomen. Beschouw het misschien eerder als het ideale tafelbier voor de monniken, als aperitief of als begeleider voor een heerlijke BBQ in de met zon overgoten tuinen van de abdij.

Wat van de La Trappe PUUR wel een buitenbeentje maakt binnen de wereld van de Trappistenbieren is het feit dat het om een biologisch bier gaat. Vreemd. Persoonlijk had ik van Trappisten nu net verwacht dat ze zaken als bio en fairtrade direct zouden omarmen … niet dus. Er mag dan soms wel kritiek komen op het feit dat La Trappe toch maar een vreemde eend in de bijt is met een gigantisch aanbod (naar Trappistennormen) en bierstijlen die we doorgaans niet met een ‘klassiek’ trappistenbier associëren, maar dit is toch een ‘innovatie’ die in mijn ogen wel perfect past bij het beeld dat ik me van Trappisten vorm. Een beetje maatschappelijk verantwoord ondernemen moet toch kunnen, niet? Maar swat, terug naar de orde van de dag … welke kaas kan hier nu bij passen?

Geen Trappist maar wel een abdijkaas, die toch wat in dezelfde familie zit. De Saint Feuillien is een halfharde kaas van het Saint-Paulin type uit de Ferme du Bailli in Soignies. Het verschil met de Bailli Nature zit hem in het rijpingsproces. De kaas wordt regelmatig gewassen met het bier van St. Feuillien wat hem nog wat extra karakter geeft. Een eenvoudige, romige kaas die het bier niet zal overheersen en vooral ook de combinatie niet nodeloos ingewikkeld zal maken. De La Trappe PUUR is bedoeld als fris, dorstlessend bier en is ook niet ‘nodeloos’ complex gemaakt. Lekker verfrissend en een tikkeltje eendimensionaal.

Het is net dat die de combinatie zo leuk maakt. Het fris hoppige en de lichte fruitigheid van het bier gaan de romige, vette kant van de kaas uitbalanceren zonder het te overklassen. In hun eenvoud vloeien beide producten mooi in elkaar en zorgen wat mij betreft voor een heel geslaagd aperitiefmoment. Zo’n combinatie waarvan je ten volle kunt genieten zonder ook teveel te moeten nadenken noch de behoefte krijgt om over te gaan tot grote analyses (toch niet over de kaas en het bier, want voor de rest wil ik wilde plannen om de wereld te veranderen rond een goed glas bier natuurlijk niet tegen houden.La Trappe Puur   Bordje Dijleschuimers Conclusie, geniet van de eenvoudige dingen (oeps, nee da’s al gepatenteerd door Herta zeker …) hou je volledige focus voor andere ‘toogklets’ en laat de zomer maar echt losbarsten.

Tekst : Yannick de Cocqueau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: