Een reactie plaatsen

TrappistBier aan de kook: gebakken polenta met pompoencrème, gefrituurde salie en schuim van Tre Fontane Tripel

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Met zijn fris kruidige smaak van eucalyptus is Tre Fontane beslist een buitenbeentje tussen de andere trappistbieren. Dit eerste Italiaanse trappistbier verdient een gerechtje met een Italiaanse knipoog, die we vonden in polenta. Dit traditionele Noord-Italiaanse gerecht, dat oorspronkelijk voedsel was voor arme mensen, bestond vroeger uit griesmeel van verschillende graansoorten maar is tegenwoordig altijd maïsgriesmeel. Dit wordt in bijna kokend water gestrooid en dan een uurtje gekookt (of een kwartiertje indien je voorgekookte polenta neemt). Het resultaat is een dikke pap die indikt als ze afkoelt, en die dan in stukken gesneden kan worden en gegrild of gebakken.

In dit voorgerechtje speelden we in op de kruidige ondertoon van het bier door de nadruk te leggen op verse salie, die smaak geeft aan de polenta en ook dienst doet als garnituur.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eetlepels polenta
  • 250 ml kokend water
  • 20 blaadjes salie
  • 2 eetlepels parmesan
  • zonnebloemolie of frituurolie
  • olijfolie
  • 1 pompoen, geschild, in blokjes
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • klontje boter
  • Groentebouillon
  • peper, zout
  • Tre Fontane Tripel

Meng de polenta met kokend water en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij 8 grote salieblaadjes in fijne reepjes en meng deze door de polenta, samen met de parmesan en een flinke snuif zout. Stort de polenta in een schaal, strijk glad tot een gelijkmatige laag van 1 à 2 cm dik en laat afkoelen.

Fruit de uien aan in een ruime kookpot met een klontje boter. Voeg de pompoenblokjes toe en overgiet met groentebouillon tot ze bijna onderstaan. Kook gaar. Mix de pompoencrème en verdun eventueel met een geutje groentebouillon; het moet een dikke crème worden die als saus zal dienen bij het gerecht. Kruid met peper en zout.

Giet een bodempje zonnebloemolie of frituurolie in een kleine pan en laat heet worden. Leg de overige 12 salieblaadjes er één voor één in en frituur kort tot ze donker groenbruin zijn. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Snij de afgekoelde polenta in 8 staafjes. Giet wat olijfolie in een hete pan of grilpan en bak daarin de staafjes een paar minuten; ze hoeven niet echt te bruinen.

Giet een gulle lepel pompoencrème op een bordje; schud het bord wat heen en weer om de crème over de bodem te verdelen. Leg op elk bord twee staafjes gebakken polenta en drie blaadjes gefrituurde salie. Sprenkel een paar druppels olijfolie over het gerecht.

Schenk de Tre Fontane Tripel uit in een groot glas; zorg dat je voldoende schuim krijgt. Lepel voorzichtig wat bierschuim uit het glas en verdeel dit over het gerecht. Drink het bier uiteraard bij het gerecht.

Het bakken brengt de smaken van salie en parmesan in de polenta meer naar boven, terwijl de randjes licht knapperig worden. De salie laat zich goed combineren met de zacht kruidige eucalyptus in het bier, terwijl het bierschuim de brug helpt slaan met de pompoencrème. De gefrituurde salie zorgt voor een knapperig toetsje en snijdt door het zoetige van de pompoen en de polenta heen om van dit voorgerechtje een harmonieus geheel te maken.

Bewaar zeker de rest van de pompoencrème! Deze kan je bij een volgende maaltijd verdunnen met wat water of groentebouillon tot een lekkere soep.

Gebakken polenta met pompoencrème, gefrituurde salie en schuim van Tre Fontane Tripel

Tekst & foto’s : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: