2 reacties

La Trappe Quadrupel 25 jaar!

Het schrille janken van de door de knoestige takken vretende kettingzagen, hoorbaar, ja bijna voelbaar terwijl ik tijdens de zoveelste lentebui in de file sta en verderop de contouren van de toegangspoort van de abdij O.L.V. van Koningshoeven ontwaar, staat in schril contrast met de rust in het gezellig drukke proeflokaal. De haard vlamt gemoedelijk, Wil komt ook binnen en de attent aangeboden koffie, “Ik zal Elske en Lodewijk zeggen dat jullie er zijn”, draagt bij aan de huiselijke sfeer.

33cl-quadrupel-Q25-combi-480x723Als Elske, werkzaam binnen Marketing & Communicatie, en Lodewijk, brouwmeester, aangeschoven zijn, ontspint zich een prettig gesprek over de zilveren jubilaris onder de La Trappe bieren, de Quadrupel. Vijfentwintig jaar geleden mede ontwikkeld door broeder Johannes en destijds, naast de La Trappe Enkel, Dubbel en de Tripel, het vierde bier dat op de markt werd gebracht. Het was de eerste Quadrupel ter wereld.

Het recept van dit amberkleurige en met z’n 10% alcohol verwarmende trappistenbier is al deze jaren ongewijzigd gebleven. Het is tekenend voor de gewaardeerde kwaliteit en past naadloos bij het duurzame karakter welke ook de brouwerij voorstaat.

In 2009 is de La Trappe Quadrupel Oak Aged geboren, een op eikenhout gerijpte La Trappe Quadrupel, waarbij de bijzondere houtaroma’s het bier verrijken, waardoor een uniek en vol trappistenbier ontstaat.

37cl-oakaged-combi-800x1204“Zal ik jullie wat van batch 24 laten proeven? Deze is nog niet te koop. Hij is nog wel wat warm trouwens”. Lodewijk glundert en de trots is van zijn gezicht af te lezen. Als hij terug komt, houdt hij de fles als een kostbaar kleinood vast, als een kind, als zijn kind. “Kunnen jullie proeven op wat voor vaten deze Quadrupel gerijpt heeft?”. We nippen aan het kleine proefglas, zijn beiden verrukt door de intense smaak, maar ja, wat proeven we nu eigenlijk? Lodewijk houdt ons niet langer in spanning en vertelt gedreven dat het merendeel van de Quadrupel, 85%, in Kirschschnapps-tonnen heeft verbleven. De rest van het mengsel is gerijpt in nieuw eiken (10%, medium toasted) en nieuw acacia (5%, medium toasted). Het resultaat is een intens genietbier, waarbij de kersengeur de boventoon voert, naast ander tropisch fruit als banaan en mango. De overweldigende smaak wordt overheerst door, uiteraard, de kersen, en subtiel aangevuld door vanille. Een prachtig gecreëerd bier, en een unieke aanvulling op de La Trappe Oak Aged serie. Tussen neus en lippen door meldt Lodewijk dat hij bezig is met proeven met La Trappe Bockbier Oak Aged, puur om te kijken hoe deze zich ontwikkelt.

Ook Elske heeft een, wat zeg ik, meerdere verrassingen voor ons in petto, want ter gelegenheid van dit jubileum zijn er allerlei acties. Zo is er van alle La Trappe Oak Aged batches nog een, zij het beperkte voorraad aanwezig. Deze parels onder de trappistenbieren zullen vanaf eind juni middels inschrijving op de website verkocht worden, met een tempo van elke week een batch. De prijs zal iets hoger zijn, vanwege  het feit dat de monniken een speciaal goed doel voor ogen hebben, en wel een buitenpost van het Kyotera Hospital in Kasassa, Oeganda. Deze buitenpost wordt gebruikt als eerste opvang, daar de afstanden tot de ziekenhuizen te groot zijn. Een medisch team zal hulp en zorg verlenen aan moeder en kind en voorlichting geven.

Q25 sfeerEr is een fraaie geschenkverpakking, met daar in een 0,75 liter fles Quadrupel en een duo jubileumglazen, de laatste fijnzinnig gesierd met een paarse Q, de kenmerkende kleur van de Quadrupel. Ook komt er een limited edition box, met daarin de  jaargangen 2014, 2015 en 2016 van La Trappe Quadrupel. Beide geschenkverpakkingen zijn, tip voor Vaderdag, verkrijgbaar bij de grotere slijterijketens. En als klap op de vuurpijl, of moet ik zeggen tapkraan?, zal er bij een select aantal café’s eind dit jaar, begin komend jaar La Trappe Quadrupel Oak Aged van het vat verkrijgbaar zijn, met, jawel, Quadrupel kaas, als perfecte begeleider.

We nemen afscheid van Elske en Lodewijk, met een dankbaar gevoel, na dit gastvrije en warme onthaal.  Als we nagenieten met de jubilerende La Trappe Quadrupel, is het even stil, voedend stil. Dit sluit naadloos aan bij de toepasselijke slogan van La Trappe, “Proef de stilte”.

Tekst: George Nelis. Foto’s: La Trappe en Wil Nouws

2 reacties op “La Trappe Quadrupel 25 jaar!

  1. Hey George,Mooi verhaal over een nog mooier bier,het is inderdaad steeds genieten van La Trappe Quadrupel en zeker als het een Oak Aged is…..je proeft telkens weer… de stilte.
    Emeric Van de Velde.

  2. Wat creatieve geesten! Wij kijken er alvast naar uit om hem tijdens het hemelvaartweekend 2017 aan te bieden tijdens ons trappistengebeuren in Lambermont (Florenville)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: