Een reactie plaatsen

Chimay Grande Réserve gerijpt op houten vaten

In de twintiger jaren van de vorige eeuw was mijn opa Hink kuiper. Met zijn handen, als kolenschoppen zo groot, maakte hij kuipen, waar de boeren hun melk in konden karnen, en houten vaten. Biervaten. Nu, een kleine eeuw verder, is het weer helemaal in om bier verder te laten rijpen in nieuwe of gebruikte houten vaten.

_sr_1913-kleinOok binnen Chimay heeft men deze traditie weer nieuw leven ingeblazen en eind 2015 is de Chimay Grande Réserve gerijpt op houten vaten verschenen, op basis van de Chimay Grande Réserve, beter bekend als de Chimay Blauw. Het eerste lot van de millésime, een aanduiding om aan te geven dat er bier van èèn jaargang wordt gebruikt, heeft zijn tweede fermentatie in nieuwe vaten ondergaan. Deze vaten zijn gemaakt van Amerikaans en Frans eiken- en kastanjehout en zijn doorgaans medium+ getoast.

Dit complexe bier ondergaat een drietal fermentaties, met dezelfde gist die door Vader Theodore in 1948 werd geïsoleerd: de eerste gedurende enkele dagen in een tank, de tweede dus in vaten en de laatste na de botteling in een warme kamer, gedurende een drietal weken. Hierna kan het bier verder rijpen en meerdere jaren aan smaak en geur winnen. Een echt bewaarbier dus.

_sr_1980-selectie-3

Er zijn inmiddels vijf edities verschenen van de Chimay Grande Réserve gerijpt op houten vaten, waarbij het bier van het tweede, derde en vierde lot ook een rijping heeft ondergaan in cognacvaten, wat zich uit in een uitzonderlijk aroma en waardoor de volmondige en krachtige smaak wordt aangevuld met een subtiele cognac toets. Op de site http://chimay.com/nl/bieres/barriques/ zijn meer details te lezen over dit prachtige bier.

De stoere donkere 75 cl fles is op zich al een indrukwekkende verschijning op tafel, en deze uitzonderlijke Chimay is dan ook een perfecte begeleider van desserts en past wonderwel bij de zachtheid en de smeuïgheid van de eigen Grand Chimay kaas.

_sr_1959_fromage2-bis-klein

Er staan nog meer edities van de Chimay Grande Réserve gerijpt op houten vaten op stapel, waarbij het bier onder meer op rumvaten gerijpt heeft. In een volgend artikel zullen we verder ingaan op de beleving van dit volmondige en krachtige bier.

Tekst: George Nelis. Foto’s: Chimay

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: