1 reactie

Abdij van Rochefort wint rechtszaak dankzij document uit 1833

De burgerlijke rechtbank van Marche-en-Fammene heeft de monniken van de abdij van Rochefort in het gelijk gesteld in hun geschil met kalkproducent Lhoist over het gebruik van het water van de nabijgelegen bron.

Lhoist wil de kalkgroeve van La Boverie in Rochefort uitdiepen, om er tot 2046 kalksteen te kunnen ontginnen. De onderneming wil daarom testen doen met het water uit het ondergrondse bekken onder de groeve. Lhoist kreeg daarvoor een vergunning, maar die wordt aangevochten door de broeders van de abdij die ook de bron gebruiken om hun fameuze trappistbier te brouwen. Volgens de monniken zullen de activiteiten van Lhoist invloed hebben op de kwaliteit van het grondwater, en dus ook op de smaak van hun bier.

De monniken hebben voor de rechtbank verschillende documenten aangebracht. Ze maakten daarbij gebruik van door Lhoist ondertekende overeenkomsten, maar ook van een akte uit 1833.

Onder meer op basis van dat laatste document gaf de rechtbank de monniken donderdag gelijk. Uit de meer dan 180 jaar oude akte valt volgens de rechter op te maken dat Lhoist beschouwd kan worden als de eigenaar van de bron en van het water in de kalkgroeve, maar dat de groep geen aanpassingen kan doen aan de weg die het water volgt.

Jean Marbehant, de woordvoerder van Lhoist, noemt de uitspraak ‘verrassend’ en zegt dat ze wellicht in beroep zullen gegaan. ‘Het water behoort de abdij toe van zodra het op haar grondgebied vloeit, niet eerder’, had een advocaat van het kalkbedrijf eerder gezegd.

Advertentie

Eén reactie op “Abdij van Rochefort wint rechtszaak dankzij document uit 1833

  1. Bravo voor de trappisten, water kwaliteit is zeer belangrijk voor de brouwerij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: