Eind vorig jaar zijn de laatste paters uit de abdij in Achel vertrokken. Daarmee verliest de Achelse Kluis zijn status van officieel trappistenbier, en tevens het felbegeerde label ‘Authentic Trappist Product’ (ATP)
Want een van de voorwaarden die de Internationale Vereniging Trappist (IVT) aan een officieel trappistenbier stelt, is dat de productie ervan onder toezicht van de monniken of monialen plaats vindt.
Tevens dient het bier binnen de kloostermuren of in de onmiddellijke nabijheid van de abdij te worden geproduceerd en moeten de opbrengsten ten goede van de kloostergemeenschap en charitatieve doeleinden komen.
Vanaf 1850 is er in Achel bier gebrouwen, met uitzondering van de periode tussen WO I en 1998. De bieren, waaronder de Blond en Bruin Extra, stevig met z’n 9,5% alcohol, zullen gebrouwen blijven worden, met hulp van de abdij Westmalle.
Met het verdwijnen van Achel, zijn er in België nog vijf officiële trappisten over, op een totaal van elf.