Een reactie plaatsen

Samenwerking La Trappe Quadrupel – Château de l’horte

La Trappe lijkt meer en meer de samenwerking te zoeken. Zo werden we halverwege november aangenaam verrast door de resultaten van de collab met Brewdog, met het prachtige ‘Practise what you preach’ als klinkend resultaat. Net voor de afgelopen kerstdagen is er, exclusief bij de PLUS, nóg een prachtig bier op de markt verschenen.  Sinds het najaar van 2019 heeft een La Trappe Quadrupel kunnen rijpen op vaten waarin voorheen de biologische Corbières Réserve Spéciale 2017 van Chateau de l’Horte zich heeft ontwikkeld. Deze wijn staat bekend om zijn sterke kruidige geur met aroma’s van laurier, bramen en bosbessen. In combinatie met de lichtzoete, moutige ondertoon van de Quadrupel resulteerde dit in een harmonieuze samenwerking.

Om een oude traditie in ere te herstellen, is La Trappe in 2009 gestart met het laten rijpen van La Trappe Quadrupel op eikenhouten vaten. Hierdoor ontstaat een uniek trappistenbier met een uitgebalanceerde smaak en bijzonder houtaroma. De gelimiteerde vatgerijpte La Trappe Quadrupel op Grande Réserve vaten is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen PLUS, La Trappe en Château de l’Horte.

Château de l’Horte is een gerenommeerd wijnhuis in het oude Franse dorp Montbrun des Corbières. Het château, dat gebouwd is in 1755 door de Marquis de Saint Felix, is onder andere bekend vanwege haar botanische tuinen met vele orchideeën. Het volledige ambachtelijke productieproces van de wijnen is in eigen handen, van de hand geplukte oogst van de druiven tot aan het bottelen van de flessen. Daarnaast is de wijngaard volledig biologisch gecertificeerd, waarmee het een puur en zuiver product is. Sinds 1988 is dit Château in handen van Jean Pierre Biard, een Franse wijnmaker met een familiehistorie waarbinnen al ruim 600 jaar wijnen worden geproduceerd en de Nederlandse Johanna van der Spek.

La Trappe Trappist is authentiek Nederlands bier uit Berkel-Enschot. Het wordt sinds 1884 gebrouwen binnen de muren van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Dat gebeurt nog altijd onder toezicht en verantwoordelijkheid van trappistenmonniken. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Zo ook bij deze speciale Oak Aged. Er is gekozen voor de voedselbanken van zowel Nederland als Frankrijk, die altijd extra steun kunnen gebruiken.

De samenwerking tussen La Trappe en Chateau de l’horte is ontstaan door een gezamenlijke visie over het productieproces: ambachtelijk, duurzaam, met oog voor mens en milieu en van hoge kwaliteit.

De vatgerijpte La Trappe Quadrupel, ook wel Oak Aged genaamd, is normaal gesproken alleen verkrijgbaar bij de Kloosterwinkel op het terrein van bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier wordt 4 keer per jaar een nieuwe batch uitgebracht. De smaak van elke batch is verschillend en afhankelijk van het type vat waarin het bier gerijpt heeft, zoals port, whisky, wijn, cognac of bourbon. Speciaal voor deze samenwerking is de Oak Aged éénmalig exclusief verkrijgbaar bij de PLUS.

De Oak Aged gist na op fles en kan vele jaren bewaard worden, waardoor de smaak uiteindelijk ronder en zachter wordt. Serveer dit bier op een temperatuur tussen de 16 en 18°C om de smaken het best tot zijn recht te laten komen.

Smaakomschrijving La Trappe Quadrupel – Château de l’horte

Voor deze exclusieve editie is specifiek gebruik gemaakt van vaten waarop voorheen de biologische Corbières Réserve Spéciale 2017 heeft gerijpt. Alle vaten zijn speciaal voor het wijnhuis ontwikkeld en vervaardigd van een combinatie van hout uit vier verschillende Franse bossen. Voordat de vaten afgevuld worden met wijn, worden deze van binnen getoast. Hierdoor worden stoffen uit het hout omgezet in allerlei geur- en smaakcomponenten. Deze rode wijn staat bekend om zijn sterke kruidige geur met aroma’s van laurier, bramen en bosbessen.

In de geur van dit bijzondere bier zijn de fruitige en kruidige  aroma’s uit de wijn goed waar te nemen. Eveneens is met aroma’s van kruidnagel, dadel en banaan de karakteristieke geur van La Trappe Quadrupel duidelijk aanwezig.

In de smaak voeren vanille en hout de boventoon. Samen met aroma’s van donkerrood fruit, laurier en karamel zorgt  dit voor een fijn uitgebalanceerd bier. Door het toasten van het hout komt er een specifieke smaak vrij die zorgt voor een zachte bitterheid in de afdronk. De zeer beperkte oplage, ca. 5000 flessen, vloog de winkels uit en is niet meer verkrijgbaar. Mogelijk wordt het over enkele jaren weer herhaald.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: