Een reactie plaatsen

Abdij verkocht aan ondernemer, Achel niet langer een trappist

De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans, zo melden verschillende Belgische media waaronder De Standaard. Nu de brouwerij niet langer onder de abdij van Westmalle ressorteert, is het bier Achel niet langer een trappist.

In januari 2021 verloor Achel al het Authentic Trappist Product-label, omdat door het vertrek van de laatste twee broeders het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier werd sindsdien wel nog als trappist verkocht omdat de Achelse Kluis nog altijd onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Maar dat is nu dus ook verleden tijd.

De nieuwe eigenaar Jan Tormans heeft het volledige abdijcomplex gekocht, dus zowel de abdij als de brouwerij, zo meldt de website made-in.be. Er waren veel kosten aan het gebouw en er was ook geen toekomstperspectief. Daarom is het goed dat er nu een koper is gevonden, zodat het gebouw toegankelijk blijft voor bezoekers. Naar verluidt heeft Tormans veel ambitieuze plannen, zou er een chique restaurant bij moeten komen én is het de bedoeling de brouwerij sterk te laten groeien.

In 1846 namen de eerste monniken hun intrek in de Sint-Benedictusabdij. Een kleine 175 jaar later, in de zomer van 2020, verlieten de laatste twee broeders de Achelse Kluis. Zij trokken naar de abdij van Westmalle. Anderhalf jaar later komt de Achelse Kluis nu dus in commerciële handen. Binnen de Achelse Kluis is er ook een abdijwinkel en een brasserie. Ook de geloofsgemeenschap met Braziliaanse roots Fazenda da Esperança, een leefgemeenschap voor ex-verslaafden, heeft er sinds 2018 zijn onderkomen. Het is nog niet bekend wat daarmee gaat gebeuren.

Er blijven in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: