1 reactie

Konijnebouten in blauwe Chimay

Voor dit eerste recept in de serie “Koken met Trappistbier” koos ik voor Konijnenbouten. Dat ligt misschien een beetje voor de hand, de combinatie konijn en bier is zelfs in Nederland niet onbekend.

Maar de keus voor konijn ontstond eigenlijk gewoon heel simpel omdat onze slager een paar Hollandse, tamme konijnen te koop had en omdat ik vind dat je moet koken met producten van dichtbij (zo weinig mogelijk foodmiles dus) leek me dat een prima keus voor dit eerste recept.

Ik gebruikte er Chimay blauw bij omdat de combinatie van het complex smakende bier met het zachte en neutrale van konijn me wel mooi leek.

Verwacht in deze serie geen culinaire hoogstandjes, geen opgestapeld eten op grote, bijna lege borden. Verwacht ook geen recepten voor asperges of aardbeien in de winter. Wij koken met de producten van het seizoen, liefst biologisch en zo dichtbij mogelijk geteeld of gefokt.

Kwaliteit van de producten staat voorop. Een mooie fles trappistbier bij een waterige kip uit een fokbatterij is gewoon jammer van het bier!

Konijnebouten in blauwe Chimay

Konijnebouten in blauwe Chimay

Alle recepten zijn voor vier personen.

• Vier achterbouten van een tam konijn

• een lepel boter

• peper en grof zout

• 150 gram verse zilveruitjes, gepeld. Kun je geen zilveruitjes kopen neem dan andere kleine uitjes of een flinke ui in grove stukken gesneden.

• 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt

• 2 winterwortelen, in blokjes gesneden

• een flinke pluk tijm, een blaadje laurier

• wat verse platte peterselie, fijngehakt

• eventueel wat bouillon

• 1 flesje Chimay blauw.

• eventueel een lepeltje beurre maniè (*)

Wrijf het vlees in met peper en grof zout.

Verwarm de boter in een braadpan en braad daarin de konijnenbouten rondom lichtbruin. Voeg de uitjes en de stukjes wortel en bak ze even mee. Dan de knoflook erbij en die ook even laten kleuren. Blus af met een flesje Chimay blauw en voeg tijm en laurierblad toe.

Laat het geheel dan, ongeveer 1 uur, zachtjes stoven. Het bier beïnvloed de smaak van het vlees en maakt dat de blokjes wortel wel geglaceerd lijken.

Als het vlees gaar is de saus nog even in laten koken en eventueel wat binden met een lepeltje beurre manié.

Serveer de konijnenbouten op een mooie schaal met de uitjes en de wortel. Schenk er wat van de saus over en bestrooi het geheel met vers gehakte peterselie.

Geef er mooie luchtige aardappelpuree bij.

Een glas Chimay blauw maakt de maaltijd compleet.

(*)Beurre manié : 75 gram bloem door 100 gram boter mengen, heel handig om een schaaltje op voorraad te hebben in de koelkast. Voor deze saus hooguit 1 theelepel gebruiken.

Konijn in blauwe Chimay

Konijn in blauwe Chimay

Foto’s en tekst © ellen bouckaert.

http://ministerieetenendrinken.web-log.nl

Eén reactie op “Konijnebouten in blauwe Chimay

  1. […] kookte voor Trappistbier Beleven (en voor mij) konijn in Chimaybier. Je kunt het recept HIER […]

Plaats een reactie