3 reacties

Geproefd door Geroen : Rochefort 10 11,3%

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Ondanks het feit dat we dit jaar wél een mooie nazomer kregen, ken ik toch een aantal personen die verlangen naar de winter. Want de dagen zijn al fel gekort en de eerste kerst- en winterbieren zijn ondertussen reeds gebotteld. In deze reeks komen we bij de Tappistenbrouwers met een beperkt aanbod –zoals Rochefort- helaas bij hun laatste bier. Maar wat voor één. Als je willekeurig aan consumenten vraag naar dé Trappist van hun voorkeur zitten daar ongetwijfeld enkele antwoorden bij: Rochefort 10 – 33cl, 11,3 % vol. alc.

rochefort10Momenteel nog steeds het sterkste Belgische Trappistenbier. Gebrouwen met: gerstemout, zetmeel van graan, suiker, gist, hop, bronwater. Zeer donkerbruin, met wolkig beige tot lichtbruin kleurige schuimkraag. In de neus krijgen we gebrande mout, mooi fruitig, alcoholtoets en zoethout. Zeer zacht van smaak, vol, fruitig, met zoet- & bitterheid zeer mooi in balans, warm gevoel van de alcohol, kortom: dit is een écht meesterwerk. Een biertje dat ons van binnenuit verwarmt.

Advies: als de eerst koude prik er straks aan komt, nestel je bij je geliefde in de beste zetel, wat kaarslicht –eventueel een goed boek of waarom niet een gezelschapsspel- én een Rochefort 10 dat is van het leven genieten !

Deze nummers bij deze trappisten duiden niet op het alcoholgehalte, maar op de dichtheid van het bier. De hoeveelheid grondstoffen die de brouwmeesters aan het water toevoegen. Rochefort beschikt als brouwerij over één van de allermooiste brouwzalen, en krijgt soms de bijnaam de Kathedraal onder de brouwerijen.

ps: Dit bier werd 20 jaar geleden al geprezen om te combineren met chocolade. Sabine en Mark uit Diest maakten een lekkere chocolade-kaastaart met dit bier: chocolade-kaastaart-met-rochefort-10

Tekst: Geroen Vansteenbrugge 

©2013 TrappistBier Beleven


Advertentie

3 reacties op “Geproefd door Geroen : Rochefort 10 11,3%

  1. Volledig mee eens. Een waar meesterwerk. En mag ik zeggen, een zware jongen die niet enkel zwaar is in de zin van het alcoholpercentage, maar ook een die de maag vult!
    Rustig drinken dus!

  2. het water loopt me in de mond!

  3. de topper van al de bieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: