Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.
Op het kantelpunt tussen de zomer en de herfst is een zuiders getint soepje een ideale verwennerij: lekker verwarmend voor de iets kouder wordende avonden, maar tegelijk toch zuiders genoeg om een mooie knipoog te geven naar zomerse vakantieherinneringen. Onder het motto “twee zijn beter dan één” maakten we er meteen een duo van soepjes van, op smaak gebracht en begeleid door een duo van trappistbieren. En welk duo kan daarvoor beter dienen dan dat van de Achelse Kluis, die sinds 1998 opnieuw een trappistenbrouwerij is na 84 jaar zonder brouwactiviteit.
Soep van geroosterde rode paprika met Achel Bruin
Ingrediënten:
Klontje boter
1 grote ui, fijngesnipperd
4 rode paprika’s, ontpit en gehalveerd
1 teentje knoflook, geplet
Groentenbouillon, peper en zout
Achel Bruin
Leg de paprika’s met de schil naar boven onder de grill van de oven en rooster tot de schil zwart is. Haal ze uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de zwarte schil. Snij de paprika’s in stukjes. Fruit de ui in de boter tot hij glazig is. Voeg dan de stukjes paprika en de look toe, laat ze even meebakken, en voeg dan de groentenbouillon erbij. Laat dit een kwartier goed doorkoken. Pureer met de mixer en breng op smaak met peper, zout en enkele soeplepels Achel Bruin tot de smaak goed zit.
Kruidige courgettesoep met Achel Blond
Ingrediënten:
Klontje boter
1 grote ui, fijngesnipperd
1 courgette, in blokjes
1 teentje knoflook, gekneusd
Verse tuinkruiden: een stevige handvol peterselie; een klein handje basilicum, bieslook, bietenblad en rucola; een kleine hoeveelheid dille of venkelgroen; enkele blaadjes salie
Groentenbouillon, peper en zout
Achel Blond
Fruit de ui glazig in de boter. Voeg de courgette en knoflook toe en overgiet met de groentenbouillon. Breng aan de kook en voeg de kruiden toe. Laat 20 minuten goed doorkoken en pureer dan met de mixer. Breng op smaak met peper, zout en Achel Blond.
Neem twee pollepels van gelijke grootte, één in elke hand. Neem van elke soep een volle pollepel en breng die voorzichtig boven het bord, zonder te druppen. Giet dan de inhoud van beide lepels naast elkaar terwijl je de rechterlepel naar je toe trekt en de linker van je wegduwt. Zo krijg je twee soepen die mooi naast elkaar blijven in het bord, met een kromme lijn ertussen. Het is wel belangrijk dat de twee soepen ongeveer dezelfde dikte hebben. Werk de soep af met wat room en fijngesnipperde bieslook. Serveer met een klein glaasje van beide bieren en een stukje stokbrood.
De eigenheid van deze twee soepen wordt opgetrokken door het bier waarmee ze geparfumeerd zijn: het bier brengt de soepen meer in evenwicht en kan ze ook perfect begeleiden. De blonde Achel past met zijn kruidigheid goed bij de kruidige courgettesoep en ondersteunt ze met enkele fruitige toetsen. Achel Bruin kan daarentegen zeer goed opboksen tegen de pikant-zoete paprikasoep waarin af en toe een licht gebrande ondertoon te vinden is: het bier heeft een vleugje karamel en gedroogd fruit met toch een kruidige ruggengraat die goed past bij de soep.
Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)
©2013 TrappistBier Beleven
Ga de recepten zeker eens uit proberen