7 reacties

Oostenrijkse Trappist proeven in D’n Ouwen Brandtoren Reusel (NL)

Aanstaande zondag 1 juli is er een bescheiden open deur dag in het klooster van Stift Engelszell. Dit zou het nieuws niet halen moesten deze Oostenrijkse broeders niet aan het brouwen geslagen zijn. Stift Engelszell is een klein Trappistenklooster in het noorden van Oostenrijk en de broeders zijn op dit moment wat overdonderd door de media belangstelling voor hun nieuwe brouwerij én bier. Het draagt nog niet het “Authentieke Trappist Produkt“-logo maar dat is maar een kwestie van tijd. Hopelijk is er tegen zondag een nieuw voorraadje te proeven want op dit moment is de ganse voorraad van het eerste brouwsel uitverkocht !

Nu voor de bewoners van de Lage Landen niet erg want in primeur heeft D’n Ouwen Brandtoren in Reusel (NL) de Gregorius beperkt op de kaart. Guus, de pientere cafébaas, heeft namelijk de hand kunnen leggen op een paar bakken Gregorius van het eerste brouwsel. TrappistBier Beleven was er dan ook als de pinken bij om de nieuwe Trappist telg te proeven … Met gepaste fierheid schenkt Guus mij een perfecte Gregorius (9,7%) uit … erg donker van kleur, diep donkerroodbruin, en met een mooie schuimkraag die mooi stand houdt. Dat belooft ! De aromas zijn van gebrande mout en dat is ook wat de eerste slok vrijgeeft … gevolgd door een zoetbittere moutige afdronk die snel verdwijnt. Er ontbreekt nog wat body, nog wat maturiteit die we bij de andere Trappisten zo gewoon zijn.  De alcohol proef je niet maar voel je wel na een paar slokken. Nu dit bier is nog jong en het heeft nog wat tijd nodig om te rijpen. Over een paar maanden willen we dit bier nog wel eens proeven !

Trouwens D’n Ouwen Brandtoren is een paradijs voor Trappistliefhebbers. Guus en Petra hebben het ganse assortiment op de kaart (ik telde er 23 !) en de zaak is prachtig gelegen in de Reuselse bossen, een fiets – en wandelparadijs. Probeer zeker eens de Strüpershamburgers, dé specialiteit van het huis. En voor de Gregorgius, wees er snel bij, de voorraad is beperkt, op is op, en het zou wel eens een tijdje kunnen duren alvorens we weer van deze Trappist kunnen proeven in de Lage Landen !

En als je er dan toch een uitstapje van maakt, net over de grens ligt het Norbertijnen-klooster van Postel waar je heerlijk abdijbrood en abdijkaas kan kopen … het zijn wel geen Trappisten maar daarom is de belevenis er niet minder om !

D’n Ouwen Brandtoren  Burgemeester Willekenslaan 2, 5541 NA Reusel (NL)

Van 1 april tot 30 september 7 op 7 open vanaf 9h30 tot 22h

Meer info op de website : D’n Ouwen Brandtoren

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

7 reacties op “Oostenrijkse Trappist proeven in D’n Ouwen Brandtoren Reusel (NL)

 1. Jouw beschrijving van het bier komt overeen met mijn proefnotities van Gregorius. Heb het geluk dat ik een paar dozen heb kunnen bemachtigen. Ik ga een deel van dit bier zeker een tijd bewaren om te zien hoe het evolueert..
  De rest ga ik gebruiken voor mijn bierproeverijen of wil ik sporadisch verkopen aan belangstellenden

 2. Vorige week waren we op bezoek in Engelhartszell, uiteraard om trappist te proeven; Het lokale gasthof-hotel (op 50m van de abdij) had geen Gregorius is huis, en de ober vertelde ons dat het bier geen succes was. Omdat ik in september met een groep (40 pers.) daar terplekke deze trappist wil gaan proeven heeft de chef de moeite gedaan om snel een vat te gaan halen. Resultaat: het bier was zo troebel en zo vuil-geel dat we het niet gedronken hebben. Even later hebben we dan de Gregorius opnieuw aangeboden gekregen en mogen we zeggen dat het best wel een lekker trappistje is. Toch zo zonde dat de Oostenrijkers niet weten wat ze aan het tappen zijn. Bij vraag om een stukje abdijkaas erbij (die erg lekker was) waren ze verwonderd dat dit het perfecte huwelijk is.

 3. nadat ik het artikel gelezen had op je website, heb ik mijn ouders bevolen om naar dit café te rijden (40km) .de ontvangst van de patron en zijn vrouw was gewoonweg geweldig .ik heb de dag van mijn leven gehad toen mijn papa de Oostenrijkse Trappist proefde. Zelf heb ik eveneens genipt aan deze godendrank, aangezien ikzelf nog maar 12 jaar oud ben. ik wens de uitbaters te danken voor hun gulle ontvangst en zal nogmaals op bezoek komen. VEEL SUCCES. Van den bosch Alexander(verzamelaar van Trappistenbier)

 4. Danny, (Vader Abt) jouw impact is héél groot.
  Wij (William en ik) waren er gisteren.
  Op amper één dag tijd is daar al behoorlijk wat volk langsgeweest voor de Gregorius.
  Dit café zal één van de sterkste verkopers worden.
  Nu maar hopen dat hij het zal kunnen opnieuw inslaan . . .

 5. Een Trappistenbierproeverij met Gregorius? Neem maar kontakt op met mij: info@bierlandnederland.nl

 6. Bedankt voor de tip! Fleur en ik zijn gisteren naar daar gereden, Gregorius geproefd en daarna een mooie fietstocht gemaakt over de knooppunten in de omgeving. Ariadne amuseerde zich daar ook in de mooie speeltuin en daar ook gegeten alvorens terug naar huis te keren. Mooie dag!

 7. […] 2011 werden de werken aangevat en in het voorjaar 2012 stroomde het eerste bier uit de brouwketel : Gregorius (9,7%). Niet lang daarna kreeg Stift Engelszell het ATP logo als 8ste Trappist ter wereld. Begin […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: